3G-verkon alasajo toi myös mahdollisuuksia
Valokuidulla kohti gigabitin yhteiskuntaa
Mobiiliverkkojen palvelutaso on ihmisten kokemusten mukaan romahtanut maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla sen jälkeen, kun 3G-verkot purettiin ja palvelut siirrettiin muihin mobiiliverkkoihin. Tämä on herättänyt keskustelua verkkopalveluiden saavutettavuudesta ja laadusta. Samalla haasteet ovat tuoneet esiin mahdollisuuksia – etenkin valokuidun muodossa.
Luotettavat yhteydet: perusedellytys elinvoimalle ja tasa-arvolle
Digitaalisessa yhteiskunnassa toimivat verkkoyhteydet ovat perusta kansalaisten ja yritysten arjelle. Ne tukevat elinkeinoelämän kasvua, palvelujen saavutettavuutta ja kuntien elinvoiman kehittymistä. Maaseutualueilla, missä perinteisiä fyysisiä palveluita on karsittu vauhdilla, digitaaliset yhteydet ovat monesti ainoa tapa turvata peruspalveluiden saavutettavuus. Jos yhteydet ovat puutteelliset, eriarvoisuus kasvaa, ja samalla hidastuu alueiden kehitys ja kilpailukyky.
Valokuitu on pysyvä ja energiatehokas ratkaisu
Jokaisen investoijan ja päättäjän pitäisi nähdä maaseutualueiden verkkoyhteyksien haasteet mahdollisuutena. Valokuituverkon rakentaminen ja samalla säävarman verkon ulottaminen kaikkialla Suomessa muodostaa kestävän infrainvestoinnin, joka mahdollistaa digitaalisen ja sujuvan arjen kaikille kuntalaisille ja yrityksille.
Valokuidun elinikä on lähes 100 vuotta eikä sen verkkoa tarvitse uusia määrävälein uuteen sukupolveen kuten mobiiliverkoissa. Mobiiliteknologian sisäänrakennetussa toimintamallissa aina uuden sukupolven tullessa markkinoille vanhan sukupolven palvelut ajetaan jonkun ajan päästä alas ja kuluttajien on päivitettävä verkkolaitteensa uuteen.
Valokuitu on myös strateginen valinta alueiden elinvoimaisuuden tukemiseksi. Se mahdollistaa tasavertaisen pääsyn digitaalisiin palveluihin ja tukee samalla vihreää siirtymää, sillä se on tutkitusti energiatehokas vaihtoehto muihin verkkoratkaisuihin verrattuna. Hajautetut, säävarmat verkot lisäävät huoltovarmuutta ja tekevät Suomesta houkuttelevamman kohteen myös kansainvälisille investoinneille.
Valokuidulla kohti gigabitin yhteiskuntaa
Valokuitu mahdollistaa uuden digiloikan – kohti gigabitin yhteiskuntaa. Kaksisuuntaiset useamman gigabitin valokuituyhteydet mahdollistavat uuden liiketoiminnan, kuten tekoälyyn liittyvät innovaatiot ja niitä tukevat konesali-investoinnit, luoden lisäarvoa paikallisesti ja valtakunnallisesti. Se on varmuudella ympäristö, jossa tapahtuu suurin tuottavuuden ja innovaatioiden kasvu seuraavina vuosikymmeninä.
Panostamalla valokuituun Suomi voi turvata digitaalisen kehityksen, edistää tasa-arvoisia mahdollisuuksia ja vahvistaa kilpailukykyään globaalisti. Valokuitu infrastruktuurina hyödyttää niin kansalaisia, yrityksiä kuin yhteiskuntaa – ja luo perustan tulevaisuuden innovaatioille.
Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry