Keisarilla ei sittenkään ole vaatteita
Suomesta tulisi tehdä avoimen langattoman kapasiteetin digiparatiisi
Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry
Tulevaisuudessa kaikki palvelut ovat ulottuvillamme nopeiden laajakaistayhteyksien kautta – oli palvelun käyttäjänä tai kohteena sitten ihminen, kiinteistö, auto, työkone, robotti tai toinen palvelu. Mobiili toimii rajapintana suurimmalle osasta palveluita ja sen rooli on olla joustava yhteys lähellä olevaan tukiasemaan – aivan kuten WiFi-verkot ovat. Tukiasemien määrä kasvaa ja niitä löytyy mm. kotien sisältä, pihapiiristä, teiden varsilta ja kaikista kulkuvälineistä. Suuri osa tulevaisuuden tukiasemista tulee käyttämään nykyisten radiotaajuuksien lisäksi näkyvää valoa, koska LED-tekniikka mahdollistaa suurinopeuksisen yhteyden normaalivalaistuksessa. Näiden nopeudet ja kapasiteetin tarve varmistetaan sillä, että tukiasemat ovat kiinni kuituverkossa.
Kun tämän kehityskulun sisäistää, ei voi olla ihmettelemättä sitä, miksi Suomessa vielä myydään ihmisille ajatusta, että tällainen kehitys on mahdollista toteuttaa pääasiassa mobiilisti ja vain mobiilioperaattoreiden tarjoamien palveluiden kautta.
Avoin WiFi on tehokkain ja kilpailukykyisin tapa jakaa internet-yhteyttä
Viime viikolla sattui käsiini tutkimus, jossa matkapuhelinten käyttäjiltä oli kerätty dataa siitä, mitä yhteyttä he käyttävät tiedonsiirtoon. Näyttäisi siltä, että matkapuhelimella käytetään WiFi-yhteyden yli enemmän dataa kuin operaattorin tarjoaman mobiiliyhteyden yli, jopa silloin kun käytössä oli rajaton mobiilidata. Tämä on todella merkittävä havainto, koska WiFi-taajuudet ovat kaikille avoimia, mutta käytettävissä oleva taajuusalue on vain noin neljäsosa siitä mitä mobiilipalveluiden käyttöön on myönnetty. Voidaankin perustellusti todeta, että avoin WiFi on tehokkain ja kilpailukykyisin tapa jakaa internet-yhteyttä – myös mobiililaitteille. WiFin käyttöön liittyen tulee myös huomioida se, että muutkin laitteet kuten kannettavat, tabletit ja monet mittalaitteet ja anturit, käyttävät avointa WiFiä. Taajuuksien käyttö WiFillä on siis huomattavasti tehokkaampaa kuin mobiilioperaattorien varaamien suljettujen taajuuksien käyttö.
Tässä vaiheessa keisarin vaatevertaus on hyvä nostaa esille. Mobiilioperaattorit uskottelevat meille, että mobiililaajakaista onnistuu vain heidän palveluiden (3G, 4G ja 5G) kautta, ja että vain heidän palveluillaan voidaan saavuttaa aito mobiilikokemus. Lisäksi he ovat väittäneet, että suuntaamalla 5G-taajuudet heille, ne tulevat tehokkaampaan käyttöön. Väitteistä ja voimakkaasta markkinoinnista huolimatta avoimuuteen perustuva WiFi on ollut kuluttajien valinta. Ensimmäiset 5G-taajuudet ovat loppuvuodesta menossa huutokauppaan eli keisari kuljeskelee edelleen ilman vaatteita.
Voisikin hyvin perustellusti heittää keskusteluun vaihtoehtoisen skenaarion, jossa osa taajuuksista avattaisiin avoimille innovaatioille. Entäpä jos 5G:n toteutumisen kannalta kilpailukykyisin ja taajuuksien käytön kannalta tehokkain malli olisikin se, että jokaisessa asunnossa olisi kuituyhteys ja kotien sisällä sekä pihapiireissä olisi tarjolla avoimia 5G-yhteensopivia tukiasemia – WiFi:n tapaan ja rinnalla? Tehtäisiinkin Suomesta suljettujen mobiiliekosysteemien sijaan avoimen langattoman kapasiteetin digiparatiisi, jossa kaikille olisi tarjolla mahdollisimman paljon kapasiteettia. Tämä houkuttelisi kehittäjiä ja palveluiden käyttäjiä ulkomaita myöten. Näin WiFi:n rinnalle avautuisi avoin kehitysalusta 5G:lle ja myöhemmin 6G:lle. Tämä kaikki saadaan syntymään sillä, että varmistetaan kuituinvestointien ulottuminen koteihin saakka ja avataan edes osa tulevista 5G-taajuuksista yhteiskäyttöisiksi.
Jarmo Matilainen
Finnet-liitto ry