Valokuitu – digitaalisen talouden mahdollistaja

Internetin merkitys digitaalisen talouden mahdollistajana on jäänyt vähälle huomiolle laajakaistakeskusteluissa

Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry

Onko olemassa mitään muuta toimintaympäristöä kuin internet, jonka avulla voi tehdä töitä, opiskella, kuunnella musiikkia, katsella elokuvia, tehdä ostoksia, tallettaa omia tiedostoja rajattomasti, hoitaa pankki-, vero- ja terveysasioita sekä pitää yhteyttä kavereihin eri alustojen kautta ympäri maailmaa?

Tuon kaiken ja paljon muuta tarjoaa valokuitu ja sen kautta avautuvat internetin palvelut  – energiatehokkaasti vain parin tonnin liittymämaksulla ja muutaman kympin kuukausimaksulla. Tuntuukin kummalliselta, että näin merkittävän mahdollistajan ulottamisesta kaikkiin koteihin käydään keskustelua, joka keskittyy vain siihen, että valokuituliittymä olisi kallis ja miten sen voisi korvata mahdollisimman halvalla ja huonolaatuisella vaihtoehdolla. Valokuidun todellinen hyöty ja kustannusten säästö voi olla lähes mittaamaton.

Internetin ns. killer applikaatiot liittyvät tänä päivänä lähes saumattomasti ihmisten jokapäiväiseen elämään sekä työssä että vapaa-ajalla. Internet on koko olemassaoloajan rakentunut avoimuudelle ja sille, että sisällöt ovat kaikkien käytettävissä ja että kuka tahansa voi niitä sinne tuottaa. Se, että internetiin on syntynyt myös haitallisia ilmiöitä, kuten kybervaikuttaminen ja verkkorikollisuus, kertoo vain sen tehokkuudesta ja ylivoimaisuudesta erilaisten asioiden ja palveluiden verkottamisessa.

Eurooppa sääntelee itsensä ulos internetin tarjoamista mahdollisuuksista

Jotkut ovat nostaneet esille tarpeen lisätä sääntelyä, jotta verkon investointien takaisinmaksu saadaan varmistettua mahdollisimman lyhyellä takaisinmaksuajalla. Tallaiset näkemykset osoittavat keskusteluun syntyneen ajatusharhan, jossa huomio kiinnittyy rakennettuun infraan ja teknologioihin eikä niiden mahdollistamaan lähes rajattomaan kasvuun. Tämä on koko eurooppalaisen ajattelun suurin ongelma, jossa fokus keskittyy verkkoinvestointien takaisinmaksun varmistamiseen. Samaan aikaan digitalisaation mahdollisuudet arvoketjussa jäävät hyödyntämättä. Muut tulevat ja napsivat tuhansien miljardien hyödyt itselleen.

Internetin arvokkain ominaisuus on siihen kytkettyjen käyttäjien ja palveluiden yhteenliittäminen lähes nollakustannuksin ja energiatehokkaasti. Päätelaitteet maksavat oman osansa, mutta yleensä niiden hinnoista ei juurikaan käydä keskustelua. 1000 – 2000 euron älypuhelin tai pelitietokone on itsestäänselvyys, mutta 2000 euron valokuituliittymä, joka maksimoi päätelaitteen ominaisuudet ja käyttäjäkokemuksen sekä mahdollistaa rajattomat palvelut, koetaan ylivoimaisen kalliina. Uusi päätelaite hankitaan vielä kuituliittymän elinkaaren aikana useampaan kertaa, ja ilman kuituliittymää joudumme joka laiteversiossa tyytymään keskinkertaiseen palvelutasoon.

Jarmo Matilainen
Finnet-liitto ry
toimitusjohtaja
@Jarmo_Matilai

Tutustu myös muihin artikkeihimme:

Valokuitua ei pidä sotkea monopolisyytöksillä

9 faktaa valokuidusta