Kaikki data kulkee kiinteän kuituverkon kautta
Usein kuulee sanottavan, että mihin kuitua tarvitaan, kun 5G tulee. Tätä markkinaviestiä on rakennettu nykyisten 4G ja LTE -verkkojen vyörytyksessä. Tosiasiallisesti viesti kuuluu: ilman kuitua ei tule 5G:tä.
Erityisesti tämä on tärkeä siksi, että 5G:n tukiasemia tulee nykyiseen verrattuna olemaan satakertaisesti enemmän. Käytännössä jokaisessa talossa tulee olemaan 5G-tukiasema. Tietoliikenneverkon tukiasemat, WLAN -purkit sekä matkapuhelinverkon tukiasemat ovat kytkettynä kiinteään runkoverkkoon. Toisin sanoen data liikkuu internetissä aina kiinteässä verkossa.
On kuluttajien harhaan johtamista väittää, että mobiilidata on ohittanut kiinteän verkon datan käytön.
Data on mobiilia ainoastaan tukiaseman ja langattomien laitteiden, kuten älypuhelinten ja muiden kannettavien päätelaitteiden välillä. Koti- tai matkapuhelintukiasemasta data kulkeutuu ennemmin tai myöhemmin kuituverkon kautta internetiin. Tämä on koko 5G:n perusidea – kuituverkko mahdollistaa 5G:n mobiililupauksen.
Kuiduttomuudella on radikaalit seuraukset: ei kuitua, ei 5G palveluja. Ja kukapa haluaa asua taloissa, joissa älypuhelin ja sen kautta tulevat muut tulevaisuuden palvelut eivät toimi? Viimeistään nyt jokaisen omaisuudestaan huolehtivan taloyhtiön ja kiinteistönomistajan on vaadittava kuituliittymää omiin kiinteistöihin. Joissakin tapauksissa kaapeli-TV:n laajakaistaliittymä voi riittää, mutta senkin ongelma on nk. paluukanava. Sen nopeus ei ole riittävä kenellekään, oli diginatiivi tai ei. Luotettavasti pystyy palvelemaan vain ja ainoastaan kuitu – nyt ja tulevaisuudessa.
EU-komissio julkaisi syyskuun puolivälissä tavoitteen, että vuoteen 2025 mennessä jokaisessa kodissa on oltava valmius yhden gigabitin (Gb/s) liittymään. Lisäksi ns. julkiset tilat kuten koulut, kirjastot ja työpaikat on vuonna 2025 jo oltava gigabitin yhteydessä. Tätä kohden on kuljettu monessa edistyneessä maassa. Olemmeko me Suomessa jäämässä jälkeen tästä kehityksestä? Liikenne- ja viestintäministeriön laajakaistaohjelmassakin me operaattorit sitouduimme noin yhden miljardin euron investointiin seuraavien 8-10 vuoden aikana. Komission tavoitetta ajatellen tämä ei valitettavasti taida riittää.
Seuraavan 10 vuoden aikana kuituyhteyksiä on rakennettava 1,5-2 miljoonaan kiinteistöön. Keskimäärin vuositasolla se tarkoittaa yli 150 000 liittymää ja vähintään 150 miljoonan euron investointia. Jos tahti jatkuu yhtä verkkaisena, kun tällä hetkellä, niin 2020-luvun alkupuolella liittymiä pitää toimittaa vuosittain satoja tuhansia ja investoida satoja miljoonia kuituun.
Kyse on suuresta ponnistuksesta. Mutta ongelma ei ole raha vaan asenne, investointirahastot ovat täynnä pääomia ja korot ovat ennätyksellisen alhaalla. Kuituliittymä pitää hankkia kiinteistöihin ennen 5G:n yleistymistä – ei jälkikäteen. Rahoitus kyllä onnistuu, jos asiakkaat ja asukkaat haluavat kiinteistöjensä siirtyvän digivalmiuteen. Paitsi että kyse on oman omaisuuden hoidosta, on kyse myös normaalin arjen mahdollistamisesta. Tietoliikenneyhteydet ovat yhtä olennainen osa infraamme kuin vesi tai sähkö.
Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry