Johtaako 5G-markkinointi kuluttajia harhaan?
Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry
Suomen tietoliikennemarkkina on hyvin kilpailtu. Etenkin mobiilipalveluissa toimivat kolme operaattoria dominoivat markkinaa 100-prosenttisesti. 5G-palveluita ja niihin sopivia päätelaitteita on jo tullut markkinoille – etenkin reititintyyppiset 5G-purkit ovat ilmeisen kysyttyjä. Älypuhelinten osalta tilanne on haastavampi, koska puhelinmalleja on vasta muutamia. Operaattoreiden haasteena onkin löytää uutta liiketoimintaa markkinassa, jossa lähes kaikilla on älypuhelin rajattomalla dataliittymällä ja useammalla liittymiä on enemmän kuin yksi. Todennäköisesti uusi 5G-luuri tai -reititin korvaa ainakin alussa jonkun aikaisemman mobiililiittymän, jolloin uutta ansaintaa syntyy vähän.
Ehkä juuri tästä syystä markkinointia suunnataan mobiiliasiakkaiden lisäksi omakotitalojen kiinteän verkon käyttäjille. Heille tarjotaan kiinteästi asennettavaa langatonta vastaanotinta, joka mahdollistaa laajakaistapalvelut kiinteistön langattomaan (WLAN) tai kiinteään sisäverkkoon. 5G-kotitukiasema maksaa kuluttajalle asennettuna hieman yli 700 €, kun lähes samalla hinnalla saa kuituliittymän. Kuituliittymän hinnassa on alueellisia eroja, mutta Finnetin jäsenyhtiöiden alueilla, joissa kuitu jo löytyy, liittymän hinta on yleisesti 700 – 1500 €. Lisäksi huomioitavaa on, että langattoman verkon 5G-kotitukiasema pitää todennäköisesti uusia vähintään 10 vuoden välein, joka nostaa kustannuksia.
Pahinta kuluttajan kannalta on se, että halutessaan vaihtaa operaattoria, hän joutuisi todennäköisesti hankkimaan uuden operaattorin tarjoaman päätelaitteen. Tällöin kustannus voi nousta niin suureksi, ettei edes palveluoperaattorin vaihtaminen kannata, ja kuluttaja on täysin yhden toimittajan palveluiden varassa.
Neutral Host ratkaisee ongelman
Tilanne voidaan ratkaista siten, että omakotialueet kuidutetaan mahdollisimman laajasti ja annetaan myös kiinteän verkon toimijoille mahdollisuus rakentaa langattomia kiinteitä yhteyksiä ns. Neutral Host -mallilla, jolloin asiakas voi milloin tahansa vaihtaa mobiilipalveluiden tarjoajaa tarvitsematta hankkia uutta kotitukiasemaa. Neutral Host -mallissa tukiasema on mobiilipalveluiden tarjoajasta riippumaton.
Viranomaisten pitäisikin löytää alle 5 GHz:n taajuusalueelta vähintään 100 MHz:n taajuuskaista langattomien kiinteiden verkkojen Neutral Host -verkkojen toteuttamiseen. Erityisen tärkeää on varata ensi vuonna jaettavaksi tulevalta 26 GHz:n alueelta 300-400 MHz:ä samantyyppiseen käyttöön. Näin Suomen 5G:n kehitys pysyy maailman edistyksellisimpänä, markkinoille syntyy uusia palvelumalleja ja me kuluttajat vältymme nyt uhkaavalta monopolitilanteelta.
Kuituliittymä on paras vaihtoehto omakotialueiden kiinteän verkon ratkaisuksi
Nopeudessa ja verkkoviiveessä eron langattoman ja kiinteän kuituverkon välillä huomaa – myös 5G-verkossa – viimeistään siinä vaiheessa, kun käyttäjiä on enemmän. 5G-verkko tukkeutuu ajan oloon samalla tavalla kuin nykyiset mobiiliverkot, kunhan kuluttajat hankkivat uusia kännyköitä ja muita verkkoon kytkettäviä laitteita sekä videosisällöissä siirrytään 8K-tarkkuuteen.
Toivotan vuoden viimeisen blogin myötä kaikille lukijoille sisältörikasta joulua ja tiedonjanoista tulevaa vuotta 2020!