Suomelle laadittava kiireesti laajakaistastrategia
Neljäs teollinen vallankumous edellyttää kuituyhteyksien rakentamista koko maahan
Liikenne- ja viestintäministeriön on pikaisesti käynnistettävä laajakaistan toimenpideohjelman päivittäminen kansalliseksi laajakaistastrategiaksi, jotta neljännen teollisen vallankumouksen tarvitsema tietoliikennekapasiteetti saadaan kaikkien laitteiden ja palvelujen käyttöön.
Uuden strategian keskeisenä tavoitteena pitää olla yhden gigan yhteydet kaikkiin kiinteistöihin vuoteen 2025 ja strategian toteutumiseen on sitouduttava erilaisten investointeja kiihdyttävin toimin.
Valokuidun globaali mallimaa Ruotsi on määritellyt kansallisen tason tavoitteeksi koko yhteiskunnan kuiduttamisen. Seitsemän vuoden päästä, vuonna 2025, kaikki ruotsalaiskodit ja -kiinteistöt ovat 1 GB/s tietoliikenneyhteyksien piirissä. Finnet-liitto suosittelee samaa Suomelle.
Kaikki tulevaisuusskenaariot osoittavat, että vuoteen 2035 mennessä Suomeen on rakennettu kattavat mobiiliverkot (5G ja WLAN), jotka hyödyntävät kaikkiin kiinteistöihin ulottuvaa valokuituverkkoa. Huippunopeiden yhteyksien päälle yhteiskuntaan rakentuu täysin uusia palveluja aina liiketoiminnasta ihmisten hyvinvointiin ja vapaa-aikaan.
Markkinat kulkevat väistämättä kohti neljättä teollista vallankumousta. Finnet-ryhmään kuuluvien yhtiöiden kokonaisinvestoinnit olivat viime vuonna 43 miljoonaa euroa. Tulevaisuus näyttää suosivan nopeiden kuituinvestointien kiihdyttämistä uusille alueille. Monet Finnet-liiton jäsenyhtiöistä ovatkin aktiivisesti avanneet uusia hankkeita perinteisten toimialueidensa ulkopuolelle ja vahvistavat näin asemaansa Suomen kuituyhteyksien markkinajohtajana.
– Suomi on mobiilimarkkinoiden globaali edelläkävijä. Jos haluamme, että olemme sitä jatkossa, Suomen pitää panostaa kuituun. Neljäs teollinen vallankumous integroi laitteet, sovellukset ja palvelut aivan uudella tavalla. Tietoliikenneverkkojen kapasiteetilta se vaatii paljon ja kuitu on siitä näkökulmasta ylivoimainen teknologia, sanoo Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.
Maailman suuret muutokset kuten väestön kasvu, ilmaston lämpeneminen, kiihtyvä kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, kyberturvallisuus, radikalisoitumisen ja terrorismin uhan kasvu ovat ongelmia, joihin teknologia tuo tulevaisuudessa ratkaisuja.
Lisätiedot:
Finnet-liitto ry, Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, jarmo.matilainen@finnet.fi, p. 044 722 8210