Tietoliikenne taloudellisen toiminnan mahdollistajana
Kirjoittaja: Jarmo Matilainen, Finnet-liitto ry
Kaikkien kotien, yritysten ja julkisten rakennusten kytkeminen internetiin parhaalla mahdollisella yhteydellä ei ole kustannus, vaan tuottava investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.
Internetmarkkinoiden valtava koko
Internetin osuuden on arvioitu joissain tutkimuksissa olevan kolmasosa koko kehittyneen maailman bruttokansantuotteesta, eli 2023 bkt:n perusteella laskettuna reilut 35 000 miljardia dollaria, ja kasvavan hurjaa vauhtia. Kymmenen maailman arvokkaimman yhtiön joukossa on yhdeksän tästä markkinasta arvoa kerryttäviä – palveluita, ohjelmistoja, laitteita tai komponentteja tuottavia yrityksiä. Näiden yhdeksän yhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo on 15 000 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi, globaalin autoteollisuuden markkinan koko on noin 3 600 miljardia dollaria ja puolustusteollisuudenkin alle 1 000 miljardia dollaria.
Näiden lukujen valossa on selvää, että kaikkien kotien, yritysten ja julkisten rakennusten kytkeminen internetiin parhaalla mahdollisella yhteydellä ei ole kustannus, vaan tuottava investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.
Internetin keskeiset ominaisuudet ja haasteet
Internetin tärkein ominaisuus on sen kyky verkottaa globaaleja osaajia, jotka haluavat uudistaa toimintatapoja ja osaavat luoda uutta liiketoimintaa. Viime aikoina on keskusteltu kyberhyökkäyksistä ja nettihuijauksista, jotka ovat ikäviä ilmiöitä. Näitä pitää karsia ja internetin turvallisuutta tuleekin parantaa. Iskun kohteeksi joutuneelle organisaatiolle tai yksityishenkilölle se aiheuttaa vakavia ongelmia, joiden korjaaminen voi olla haastavaa. Kuitenkin suurin osa yrityksistä ja kansalaisista tekee päivittäin satoja tai tuhansia nettiin liittyviä toimenpiteitä ilman ongelmia.
Suomi ICT-markkinan edelläkävijä
Suomi ponnisti 90-luvun lamasta ennätysvauhtia ICT-markkinan edelläkävijäksi. Nyt meillä on mahdollisuus tehdä samanlainen loikka data- ja tekoälypohjaisen liiketoiminnan alueella. Tarvitaan ennakkoluulotonta panostusta uusiin ratkaisuihin, hyvät ja nopeat digitaaliset yhteydet sekä pääomia uusien ratkaisujen kehittämiseen. Globaalisti uudet kehittyvät ratkaisut pohjautuvat lähes poikkeuksetta aineettomien investointien varaan, kuten ohjelmistoihin ja uusien toimintatapojen kehittämiseen.
Tarvitaan ennakkoluulotonta panostusta uusiin ratkaisuihin, hyvät ja nopeat digitaaliset yhteydet sekä pääomia uusien ratkaisujen kehittämiseen.
Tietoliikenteen tulevaisuuden investoinnit
Tarvitsemme perustutkimusta, joista etenkin 6G ja kvanttilaskenta ovat hyviä esimerkkejä. Kasvu ja menestys rakentuvat kuitenkin olemassa olevien innovaatioiden nopeaan hyödyntämiseen ja vanhojen toimintatapojen uudistamiseen. Datakeskukset ovat hyvä esimerkki tästä: yksi globaali datakeskus voi investointina ja osaamisena tarkoittaa muutamaa miljardia euroa, mutta sen jälkeen keskuksessa pyörivät palvelut eli ohjelmistot ja alustat tarkoittavat jopa kymmenien miljardien euron liiketoimintaa.
Suomi on fyysisesti eristyksissä globaalista markkinasta. Miksi meidän pitäisi jatkaa eristyksissä oloa huippunopeiden tietoliikenneyhteyksien aikana? Nyt on aika lopettaa nettiyhteyksien kanssa nuukailu sekä purkaa investointiesteet ja turha sääntely, jotka hidastavat myös verkkoon pohjautuvan tekoäly- ja dataliiketoiminnan kehittymistä.
Tärkeimmät ajurit tulevaisuuden kehitykselle
Tärkeimmät ajurit tulevaisuuden kehitykselle ovat:
- Kansainväliset, kaiken tasoiset huippuosaajat tarvitsevat toimivat digiyhteydet ja palvelut ympärilleen.
- Investoinnit palveluinnovaatioihin ja niiden kaupallistamiseen.
- Huippunopea tietoliikenneyhteys kaikille osaajille, työntekijöille ja organisaatioille, joka yhdistää jokaisen lähityöpisteen (koti) ja etätyöpisteen (toimisto) 30 000 miljardin markkinaan.
Jarmo Matilainen
toimitusjohtaja
Finnet-liitto ry