Vastuullisuus tärkeä teema

Kuidun kiitotie 2024 korosti valokuitualan vastuullisuutta – viesti oli selvä: Lisää positiivista viestintää valokuidun hyödyistä!

Finnet-liiton ja Suomen Seutuverkkojen järjestämä, viidettä kertaa toteutettu valokuitualan päätapahtuma “Kuidun kiitotie” nosti vuoden 2024 teemoissaan keskiöön alan maineen ja vastuullisuuden. Vastuullisuuspaneelissa nousi esiin selkeä yhteinen näkökanta: valokuidun vihreistä arvoista olisi syytä puhua äänekkäämmin. Kyseessä kun on tuote, josta on paljon positiivista vastuullisuusviestiä jaettavaksi.

Kuluttajat arvostavat vastuullisuutta – vastuullisuusohjelmat luotsaavat myös liiketoimintaa

Paneelin asiantuntijoina olivat JNT:n (Pietarsaaren Seudun Puhelin) toimitusjohtaja Maria Höglund, GlobalConnectin Suomen maajohtaja Helena Bergstrand, Genexiksen Maarten Egmond sekä Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen.

Panelistien mukaan alan panostukset vastuullisuuteen hyödyttävät liiketoimintaa, työnantajamielikuvaa ja asiakassuhteita. Tutkimusten mukaan kuluttajat ovat valmiita maksamaan vastuullisesti tuotetuista tuotteista, ja erityisesti nuoremmat sukupolvet kaipaavat merkityksellisyyttä työelämältä. Valokuitualalle vastuullisuus on siis tärkeä ajuri, joka edistää sekä liiketoimintaa että tuotekehitystä.

Vastuullisuusraportointi auttaa hahmottamaan kehityskohteita. Esimerkiksi laitevalmistuksessa on monta huomioitavaa tekijää: kaikki kierrätysmateriaalit eivät ole automaattisesti vastuullisia, mutta aina voi parantaa. Vastuullisuus myös innostaa ihmisiä, sillä he haluavat työskennellä merkityksellisten asioiden parissa, Egmond korosti.

Fiber: The Greenest Data Transfer Technology »

Ympäristövastuullisuus rakentamisessa ja valokuidun elinkaaressa – päällekkäistä rakentamista vältettävä

Ympäristön kannalta valokuidun silmiinpistävimmät vaikutukset näkyvät rakentamisvaiheessa, sillä valokuitu kaivetaan maahan. Yhtiöt pyrkivätkin tekemään yhteistyötä paikallisten sähköyhtiöiden kanssa: kun sähköverkkoa uudistetaan, samalla kaivulla voidaan tuoda maahan myös valokuitu.

Kilpailu ylikuumentuneilla markkinoilla vaatii vastuullisuutta erityisesti päällekkäisessä rakentamisessa.

Jos alueella on jo infraa, on ympäristön ja kuluttajien kannalta parasta, että eri toimijat hyödyntävät tätä. Näin vältetään turhia ympäristövaikutuksia ja tarjotaan kuluttajille valinnanvaraa, Bergstrand totesi.

Ympäristön osalta muistutettiin myös valokuidun hiilijalanjäljestä: Valokuitu on tiedonsiirtotekniikoista vihrein, jopa 13 kertaa energiatehokkaampi kuin mobiilinetti. Valokuituverkon rakentamisesta ja käyttämisestä syntyvä vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä per kotitalous (5,48 kg) vastaa noin puolen promillen osuutta keskiverron suomalaisen hiilijalanjäljestä. Kotitalouden valokuituliittymän vuosittainen päästömäärä vastaa noin 35 kilometrin autoilun hiilidioksidipäästöjä.

https://www.finnet.fi/valokuidun-paastot/

Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa työllistämistä, elinvoimaa ja tasapuolisuutta – myös haja-asutusalueilla

Paikallisen valokuituyhtiön vastuullisuudessa korostuu sosiaalinen vastuullisuus: paikallinen yhtiö työllistää paikallisesti, maksaa veronsa kotikuntaan ja on sitoutunut alueen pitkäjänteiseen kehittämiseen. Toimintaa ohjaa oman alueen elinvoimasta huolehtiminen.

Olemme olleet alueellamme pitkään – ensimmäiset kuidut kaivettiin yli 40 vuotta sitten – ja vastuullamme ovat sekä ihmiset että alueemme hyvinvointi. Monet paikalliset yhtiöt rakentavat myös taloudellisesti vähemmän houkutteleville alueille, joissa valokuitu on kuitenkin yhtä lailla tarpeen, Höglund muistutti.

Matilaisen mukaan hyvät tietoliikenneyhteydet ovatkin haja-asutusalueilla elintärkeitä.

Kyse on siitä, mitä tapahtuu, kun datamäärät kasvavat ja alueella ei ole valokuitua? Tätä ei vielä täysin ymmärretä, mutta tilanne on sama kuin kylään ei olisi tietä.

Valokuiturakentamisessa onkin vältettävä digitaalisen eriarvoisuuden luomista: toimivan tietoliikenneinfran puute ei saa tehdä haja-asutusalueiden asukkaista “toisen luokan kansalaisia”.

Valokuitu on yhteiskunnan kriittinen tukipilari – kilpailu kannustaa vastuullisuuteen

Media tarkastelee valokuiturakentamista usein kriittisesti keskittyen rakentamisen jälkiin, mikä alan toimijoiden mielestä on valitettavaa. Valokuitua tulisi tarkastella isommasta kuvasta: valokuituinfran tuoma hyöty on rakentamisen aiheuttamaa hetkellistä häiriötä merkittävästi suurempi.

Valokuituinfran kriittisyys näkyy yhteiskunnan toimivuudessa, turvallisuudessa ja myös kansantaloudessa.

Tanskalainen konsulttiyhtiö Copenhagen Economics arvioi raportissaan, että internetin sulkeminen 12 tunniksi aiheuttaisi yhteiskunnalle noin 93 miljardin Tanskan kruunun tappiot. Tämä alleviivaa infrastruktuurin kriittisyyttä, Bergstrand totesi.

Vastuullisuuspaneeli päättyi yhteiseen summaukseen: sekä alan regulaatiota että kilpailua tarvitaan, jotta vastuullisuuden tasoa nostetaan yhteisesti. Jokaisen tehtävä on tehdä hommansa joka päivä hieman paremmin – ja yhteinen vastuu on viedä myös valokuidun positiivista viestiä kentälle.

Lue myös Kuidun kiitotie 2024 -kohokohdat täältä »